Monday, 2 February 2009

JOM PERGI BUAT JENAYAH.@ Lets Do Crime Babe!!!

taken from this blog...its up to the people to judge..!!!

http://bapak-gulagula.blogspot.com/2009/02/jom-pergi-buat-jenayah.html

“It's an act of lunacy, General, sir. Personally, I think you're a *uck*in' idiot.


“The tree of liberty must be refreshed from time to time... with the blood of patriots and tyrants." Thomas Jefferson.



Aku suka dialog ni dalam filem The Rock arahan Michael Bay pada 1996. Apa yang menarik tentang dialog ini ialah: Its an act of lunacy. Yes, lunacy, and it has an association with this entry.


Aku bukan racist. Aku hidup dikelilingi pelbagai kaum, tapi apa yang aku nak cakap di sini ialah tentang jenayah.




Lihat gambar gambar ini:







SEKUMPULAN EMPAT PENJENAYAH BERBANGSA INDIA BERMOTOSIKAL MENCEROBOH KE ASRAMA PEKERJA DI KAWASAN PERINDUSTRIAN PASIR GUDANG BERSENJATAKAN PARANG.




Mereka menggunakan senjata senjata merbahaya ini (seperti gambar) untuk merompak sekumpulan pekerja warga Nepal di kawasan perindustrian Pasir Gudang, Johor Isnin (26 Januari) lalu.



Apa yang mereka rompak?


Wang tunai RM21 dan 177 rupee matawang Nepal serta 11 telefon bimbit. Itu sahaja.


Ketika melakukan samun, empat mangsa dicederakan termasuk di tetak di kepala menggunakan parang.


Tapi sepandai pandai tupai melompat, akhirnya jatuh tersembam ke tanah.


Seorang dari mereka dikejar sekumpulan mangsa dan terjatuh. Berjaya ditahan polis dan hasil siasatan, dua lagi berjaya dicekup empat jam selepas itu di Taman Scientex, Pasir Gudang, Johor.


Suspek ialah lelaki India warga tempatan berusia antara 17 hingga 23 tahun. Lihat kenyataan akhbar polis Johor di www.polisjohor.gov.my


Aku pelik, lately ni semakin banyak kes melibatkan kaum ini.



Aku bukan berniat mencetuskan polemik perkauman tetapi apa yang ahli politik yang mengaku memperjuangkan bangsa itu lakukan untuk mendidik bangsa mereka dan beritahu jangan melakukan jenayah?


Apa sibuk pasal seorang suspek jenayah yang dipercayai melakukan jenayah samun kereta dianggap seperti hero? Inilah akibatnya kalau tengok Sivaji The Boss banyak sangat.



Kenapa bila seorang suspek didakwa dipukul sehingga menyebabkan kematian dianggap sebagai hero kepada kepayahan kaum India selama ini?


Why championing the present situation while prior, no serious thing were done to eliminate or even reduce the poverty level among the Indians? Pandai bercakap bila kat depan microphone jek.



Where has MIC gone to?


Dulu Hindraf pernah meminta polis menangani masalah sosial di kalangan kaum India sebagai salah satu dari 18 tuntutannya kepada kerajaan, dan kini bila dibanteras, NGO mula muncul pelbagai dan cakap polis jahat.


Where were all those NGOs yang terpekik terlolong siang malam untuk kes ni did not champion the effort to educate the family of the Indians that don’t involve into crime? Jangan berkumpul beramai ramai, jangan watch too much of Vanavil on Astro.


For the case of Hindraf, it appears at the right time to demarginalise MIC sebab MIC sibuk dengan Samy Vellu yang tak reti reti bahasa nak berhenti and give way to other people. Tanyalah sesaper sahaja, semua orang kenal Samy Vellu, dari belum abis sekolah – dah masuk kolej – dah keluar kolej – dah jadi laki / bini orang – dah dapat anak – anak dia pun dah sekolah – anak dia pun dah nak kahwin – SAMY VELLU IS HERE TO STAY. So next to come is Samy Vellu The Boss - The Movie.


Aku menyampah tengok report ni dalam The Star:


“On the support received from various politicians and members of the public, Ravi said that it has helped them get through these tough times.


“We would like to thank everyone who have shown their support to us and Kugan,” he told reporters.


At around 3pm Monday, a flurry of VIPs, including PKR adviser Datuk Seri Anwar Ibrahim and Selangor Mentri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim, visited Kugan’s family.”


Read more here.

A flurry of VIPs. Yes, flurry. Kenapa muka ni semua tak masuk ke dalam ladang-ladang, dalam hutan untuk jenguk family India yang susah sehingga mengakibatkan mereka tidak menerima pendidikan yang sempurna dan mudah terjebak ke dalam kancah jenayah?


And please forgive me my the dear family of late A Kugan, have you ever thought of why your son sped off when the police approach him? And have you thought if, yes, if he is being implicated of the said crime, has the life of those car-theft victims being tougher that you could imagine?

* * * *
Although a minority, the Malaysian-Indian poor are blamed, rightly or wrongly, for most of the violent crimes in the country. Study after study has shown a direct correlation between crime and poverty, marginalisation and alienation and it is no surprise if Indian involvement in crime is higher compared to other communities.

You see poverty. Hindraf ada menuntut RM100 billion dari kerajaan Malaysia untuk pelbagai tujuan termasuk meningkatkan taraf ekonomi kaum mereka. Tetapi, mengapa kaum CIna boleh maju malah hampir boleh dikatakan kaum ini menguasai dunia perniagaan.


Sebabnya? Yang kaya semakin kaya, dan yang bawah dilupakan untuk memastikan sistem kasta yang memang wujud pada keturunan mereka dikekalkan.



Aku pernah sampai ke Bangalore, India tahun lalu. Aku lihat, the gap between the rag and the riches are too wide dan korang tengoklah sendiri Slumbag Millionaire. Tengoklah sendiri. Keadaannya lebih teruk dari apa yang ada di Malaysia ini. Dan patutnya mereka bersyukur.


Ada individu berbangsa India yang berusaha kuat dan keras untuk maju. Ada yang hanya duduk bersimpuh tak payah kerja.


Dan pengaruh media seperti televisyen juga sedikit sebanyak mempengaruhi. Yelah, kalau filem takder adegan bertumbuk, bakar kereta sebab tak dapat kahwin dengan anak dara orang selain boleh telan peluru selepas orang tembak, ia bukan satu filem yang bakal dapat sambutan.


Consequently, the percentage of Indians in prison, police lock-ups and in police statistics are higher than others when compared to their population size of below 8%.


In some depressed regions of the country like Padang Serai in Kedah, Klang and Kapar in Selangor and Muar in Johor, where Indians predominate, the situation resembles a war zone with higher violence and disrespect for the law. Rape, murder, gang fights and contract killings are commonplace and people just have to live with it.

But why?

Instead of pacifying the public until the result of the investigation is known, these politicians from the Oppositions and Government alike agitate the public, resulting in it turning into a racial issue.


The police have never denied the assault on the deceased, and have repeatedly given assurances that an investigation would be conducted, and without any cover-up. So cool down, reduce the tension and let the police do their job.


The incident at the Serdang Hospital mortuary, where the body was with unauthorised persons for about two hours, was against ethics. These unauthorised persons have used it as a reason to claim police brutality and that the police wanted to cover up the matter.


The police themselves do not encourage its members to use inhumane methods to obtain information from suspects. And knowing how violent perpetrators can treat their victims, it sometimes gets on the emotions of the officers. Pernah ke korang jadik mangsa jenayah? Then you will know macam mana rasanya.


Not that I agree with the brutality if it does happen as claimed, tapi adakah dengan menunjukkan ibu jari sambil bercakap akan membuatkan seorang suspek bercakap benar?


Ok, ada yang cakap, kalau tak mengaku salah ketika disiasat memacam kena. Well, remand orders are being granted by magistrate, dan masa remand are being requested, you can be represented by an officer of the court, a lawyer. He will appeal to a shorter remand duration. And ada yang being released even after a lengthy remand order granted, but released with policebail. Dan ada pula berjaya mengelak dari dikenakan reman. Jadi apa masalahnya?


Aku setuju dengan ruang komentar Awang Selamat.


Dia menyebut, ketika politicians are glorifying the death of a suspect, kenapa diaorang ignorant dan di mana muka muka diaorang tu, ketika dua anggota polis berbangsa India - Lans Koperal J. Jaya Balan dari Cawangan Narkotik Gombak dan Lans Koperal M. Alagesan dari Ibu Pejabat Polis Kontinjen Selangor yang mati ditembak penjenayah semasa operasi anti dadah di Sungai Buloh, Selangor pada Oktober 2007.


Baca komentar penuh Awang Selamat di sini.


For the record: In this case the deceased was arrested after a CAR CHASE, where the car involved was reported as robbed from its owner.


Investigations led to the recovery of 15 cars. Thus it must not be ignored that Kugan is a perpetrator of crime.


Yes 15 cars, one could be yours, could be mine, your sister’s, or even your mistress or your sugar daddy.


Lepas ni, polis tak payah kejar sesiapa lagi. Kalau crime index naik di kawasan rumah korang, salahkan MIC, PKR dan DAP.


Kalau banyak kes samun, ragut dan sebagainya, jangan salahkan polis jika polis susah nak ambik tindakan.


Lepas ni, tolong bergilir jaga kawasan rumah, takut kereta dicuri, rumah dipecah masuk.


Polis bimbang, kalau diaorang ambil tindakan, dan tetiba suspek pulak mati, mereka akan dipersalahkan sampai kes A Kugan ni. So, jangan salahkan polis kalau kita tak tidur lena pada malam hari dan kita sentiasa hidup dalam ketakutan seperti rakyat Palestin takut menjadi sasaran peluru tak bermata rejim Zionis.


Dan kenapa ketika polis berjaya menyelesaikan banyak kes, kenapa tidak diarak anggota polis tu semua dari rumah mereka hingga ke rumah? Kenapa? Kenapa politicians ni semua tak beritahu pada semua rakyat Malaysia, bahawa polis menjalankan tugas mereka dan jika ada kekhilafan, biarkan undang-undang menentukan. Tak payah nak sibuk jadik juara pada penjenayah.Penjenayah tetap penjenayah.


Berani kerana benar. Kalau benar atau betul, kenapa lari apabila polis memperkenalkan diri? Sebab ingatkan yang kejar tu Yusof Haslam dan dia bersama beberapa jurukamera?


Dan semasa politicians tu semua sibuk menyerbu rumah mayat macam filem Bollywood seperti kata Awang Selamat, kenapa mereka tak tanya, berapa banyak kes yang berjaya diselesaikan selepas suspek itu ditahan?


Aku masih menunggu pemilik kenderaan mewah yang menjadi mangsa tampil dan beritahu kepada semua rakyat Malaysia betapa mereka gembira the perpetrator berjaya ditahan polis.


Dan pagi ini, aku hadiri satu sidang akhbar di Kluang, Johor tentang empat lelaki India melakukan samun bersenjata sehingga mencederakan mangsa. Mangsa adalah dua lelaki India.


Mereka – ya kumpulan lelaki India ini merompak termasuk jaket dan uniform kerja mangsa!

Mangsa, dua lelaki India turut dipukul dengan helmet dan dibelasah teruk oleh empat lelaki itu. Ok, mana dia politicians yang sibuk sangat nak mengagungkan penjenayah sebagai hero? Ohh aku ada tanya, tak ada, ya TAK ADA mana mana politicians dari MIC, DAP atau PKR yang selalu nampak macam hero, pergi melawat kedua dua mangsa. Sebab mungkin mangsa hidup di ladang, so diaorang tak nampak peluang cheap publicity.


Padahal, merekalah yang memerlukan perhatian. Tapi tulah kan.


Kesimpulannya, the polemic by the policitians are CHEAP publicity stunt sebab kononnya MIC lah public defender. WTF kan. Pergilah kat Ladang Semberong tu and pergi serbu lokap dan beritahu how you are saddened and angry over the injury suffered by the poor victims yang baru balik kerja dari Shell yang gajinya tak cukup, ntah tidak. Takda pulak aku tengok terkoyong koyong sekujur tubuh atau dua tubuh mahupun tiga tubuh dari MIC yang datang pergi tengok mangsa. Dan biasanya macam tulah. Kalau ada pun, sebab nak publisiti murahan, nak tunjuk dia buat kerja supaya lepas ni boleh jadik macam Sivaji The Boss.

Dan akhirnya, bak kawan aku kata, lepas ni kalau sesiapa curi kasut sekalipun, tak perlu risau sebab banyak NGO dan ahli politik yang BIJAK BISTARI dan akan datang menyerbu balai polis untuk mempertahankan benang yang basah.


I am not stressed, I’m annoyed.

No comments:

Post a Comment